понеділок, 5 березня 2018 р.



УРОК ПРИСВЯЧЕНИЙ ТИЖНЮ ГЕОГРАФІЇ
«У вирі географічних досліджень»:
Географічне положення, дослідження та освоєння Південної Америки. Практична робота №5: «Позначення на контурній карті географічних об’єктів материка»
Мета уроку:         сформувати уявлення учнів про характерні риси географічного положення Південної Америки; розповісти про історію відкриття, дослідження та освоєння материка; закріпити уміння визначати географічні координати.
Обладнання:       підручник, атлас, зошит-практикум, фізична карта Південної Америки.
Тип уроку: вивчення нового матеріалу.
Очікувані результати: учні зможуть: називати характерні риси географічного положення материка; характеризувати історію відкриття та дослідження материка; позначати і показувати на карті об’єкти географічної номенклатури.
Географічна номенклатура:         миси — Галлінас, Фроуерд, Кабу-Бранку, Паріньяс, Горн; Карибське море; затока Ла-Плата; протоки — Магелланова, Дрейка; острови — Вогняна Земля, Фолклендські.
I.       Організаційний момент
II.      Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності
Вступне слово вчителя
Сьогодні ми починаємо досліджувати вивчати ще один материк, значна частина якого розташована в Південній півкулі,— це Південна Америка. За формою вона нагадує виноградне гроно. Берегова лінія Південної Америки проста — тут немає великих заток і півостровів. Сильно порізаний лише південно-західний берег, де багато островів, проток і вузьких звивистих заток із крутими скелястими берегами. На півночі в континент врізається Венесуельська затока з озером-лагуною Маракайбо, а на південному сході затоплене гирло річок Парани й Уругваю утворює затоку Ла-Плата.
(Оголосити тему й очікувані результати уроку.)
III.     Актуалізація опорних знань і вмінь
Бесіда за запитаннями
1.        У якій півкулі щодо нульового меридіана розташована Південна Америка?
2.        Що ви знаєте про походження назви «Америка» як частини світу?
    IV.  Вивчення нового матеріалу
План
1.        Особливості географічного положення Південної Америки.
2.        Історія дослідження та освоєння материка.
1.        Особливості географічного положення Південної Америки
Варіант 1
Робота з картою
Використовуючи фізичну карту Південної Америки, охарактеризуйте основні особливості географічного положення материка.
Варіант 2
Розповідь учителя
Південна Америка розташована на захід від Африки, на північ від Антарктиди й на південь від Північної Америки (із цим материком Південна Америка з’єднана Панамським перешийком). Східне узбережжя омиває Атлантичний океан, західне — Тихий; північне узбережжя має вихід до Карибського моря Атлантичного океану. На півдні вузька й звивиста Магелланова протока відокремлює архіпелаг Вогняна Земля. На найпівденнішому острові цього архіпелагу розташований легендарний мис Горн. На південь від нього розміщена найширша протока світу, названа ім’ям Дрейка (вона відома штормовою погодою), що відокремлює Південну Америку від Антарктиди.
Континент повністю лежить у Західній півкулі, екватор перетинає Південну Америку в північній частині, тому більшість території розміщена в Південній півкулі. Максимальна довжина материка із заходу на схід — 5150 км (у районі паралелі 5—8° пд. ш.), але в субтропіках вона звужується й на південь від паралелі 50° пд. ш. не перевищує 400 км. Протяжність материка з півночі на південь становить 7362 км. Уздовж берегів континенту проходять течії: холодна Перуанська й Фолклендська, теплі Бразильська й Гвіанська (відгалуження Північної Пасатної течії). Теплі течії сприяють насиченню повітря вологою й зменшенню річної амплітуди температур. Холодні течії зменшують кількість опадів і знижують температури.
Вправа «Так або ні?»
1)        Задовго до іспанців на берегах Америки побували вікінги. (Так)
2)        Христофор Колумб здійснив дві подорожі в Америку. (Ні)
3)        Він був упевнений, що відкрив західний шлях в Індію. (Так)
4)        Уперше Христофор Колумб ступив на берег материка Південна Америка під час другої подорожі. (Ні)
5)        Нова частина світу була названа іменем одного з учасників його експедиції. (Ні)
Практична робота 5 «Позначення на контурній карті географічних об’єктів материка»
Учні мають позначити й підписати на контурній карті об’єкти, що характеризують географічне положення материка.
2.        Історія дослідження материка
Робота з карткою
Опрацювавши матеріал картки, заповніть таблицю.
Ім’я мандрівника (дослідника)
Час (період) подорожі
Досягнення (наукові результати)




Зразок картки
12 жовтня 1492 р. матрос одного з експедиційних кораблів Х. Колумба сповістив про досягнення мети вигуком: «Земля! Земля!» Наступного дня команда ступила на перший відкритий острів (Багамський архіпелаг). Надалі експедицією були відкриті острови Куба й Гаїті.
Згодом Христофор Колумб здійснив ще три експедиції. Під час третьої він зійшов на її берег навпроти о. Тринідад. Та материк назвали ім’ям А. Веспуччі, які здійснив дві експедиції до його берегів. На відміну від Колумба він був упевнений, що досяг берегів не Індії, а незнайомого європейцям материка.
У 1520 р. під час навколосвітньої подорожі Ф. Магеллан уперше дослідив патагонське узбережжя материка. У 1522—1558 рр. іспанські конкістадори Ф. Пісарро, Д. Альмагро та П. Вальдивія пройшли тихоокеанським узбережжям Південної Америки. Інший іспанець — Франсиско де Орельяна першим з європейців здійснив незвичайну подорож Амазонкою, пропливши з верхів’їв у нижню течію. Протягом наступних двох століть нікому не вдавалося повторити подорож Орельяни, хоча таємниці цієї річки приваблювали багатьох дослідників.
Згодом дослідження Америки набували дедалі більш наукового характеру. Найбільших зусиль у цьому напрямку доклав видатний німецький натураліст, географ і мандрівник Александр Гумбольдт (1769—1859 рр.). Улітку 1799 р. він вирушив на кораблі «Пісарро» у Венесуелу разом із французьким ботаніком Еме Бонпланом. Перші кілька тижнів, проведені «у рівноденних районах нового континенту», мандрівники присвятили вивченню наслідків сильного землетрусу 1797 р. Потім здійснили цікаву подорож у гірські райони.
Вивчаючи природу Анд, А. Гумбольдт обґрунтував ідею вертикальної поясності. Він створив першу геологічну карту материка, описавши холодну течію біля західних берегів, пояснивши її значення для клімату прибережних районів. Результатом його подорожі стала багатотомна праця, у якій містяться перші описи особливостей природи багатьох територій. Видатний внесок Александра Гумбольдта в дослідження материка здобув красномовну оцінку «друге відкриття Америки».
Цікавий факт
У 1802 р. дослідники змогли дістатися Перу. Це був небезпечний і важкий перехід: пішки, вузькими ущелинами, під заливним дощем, часом без взуття, тому що воно швидко зношувалося. Європейцям доводилося ночувати в мокрому одязі під відкритим небом, іти, вгрузаючи в болото, підійматися нагору вузькими стежками. При цьому в екваторіальних Андах вони здійснили сходження на ряд вулканів, у тому числі Котопахі (діючий вулкан біля західного підніжжя Анд, висота — 5897 м) і Чимборасо (згаслий вулкан на східному схилі Анд в Еквадорі, висота — 6267 м).
V.      Закріплення вивченого матеріалу
Бесіда за запитаннями
1.        Які океани омивають материк?
2.        Якими є особливості його берегової лінії?
3.        У яких півкулях розташована Південна Америка?
4.        Як холодні й теплі течії впливають на природу прибережних районів континенту?
Завдання
1.        Порівняйте географічне положення Південної Америки, Африки й Австралії. Укажіть спільні й відмінні риси.
2.        Поясніть, як з’явилися назви «Америка», «Вест-Індія» і чому її жителі були названі індіанцями.
Метод «Неповні речення»
Заповніть пропуски в реченнях.
1.        Південна Америка розташована на захід від … (Африки), на північ від … (Антарктиди) і на південь від … (Північної Америки).
2.        Східне узбережжя материка омиває … (Атлантичний океан).
3.        Магелланова протока відокремлює від материка архіпелаг … (Вогняна Земля).
4.        Континент повністю лежить у … (Західній) півкулі.
5.        Уздовж берегів континенту проходять такі течії: холодні … (Перуанська і Фолклендська) і теплі … (Бразильська і Гвіанська).
    VI.  Підсумки уроку
Висновки
Південна Америка розташована в Західній, Північній та Південній півкулях. Панамським перешийком вона з’єднана з Північною Америкою. Східне узбережжя материка омивається Атлантичним океаном, західне — Тихим, північне — Карибським морем (Атлантичний океан). Сильно розчленований лише південно-західний берег, де багато островів, проток і вузьких заток. На південному сході в суходіл вдається затока Ла-Плата.
Найбільшої ширини материк досягає в районі паралелі 5° пд. ш. Тому більша частина території лежить в екваторіальному та субекваторіальному кліматичних поясах.
Уздовж берегів проходять холодні течії — Перуанська (Тихий океан) і Фолклендська (Атлантичний океан); теплі — Бразильська й Гвіанська (Атлантичний океан).
Материк Південна Америка було відкрито Х. Колумбом. У 1520 р. під час навколосвітньої подорожі Ф. Магеллан уперше дослідив патагонське узбережжя материка. У 1522—1558 рр. іспанські конкістадори Ф. Пісарро, Д. Альмагро та П. Вальдивія пройшли тихоокеанським узбережжям Південної Америки. Інший іспанець — Франсиско де Орельяна першим із європейців здійснив подорож Амазонкою. У 1799—1802 рр. природу материка вивчав видатний німецький натураліст А. Гумбольдт.
    VII. Домашнє завдання
Опрацюйте §    підручника.
Інтернет-ресурси
1.        Мис Горн і острів Вогняна Земля (відеофрагмент):

2. Шторм у протоці Дрейка (відеофрагмент): http://www.youtube.com/watch?v=PsI-zSfS9h0

Немає коментарів:

Дописати коментар